Stichting Voedseltuin Villanueva

Villanueva

Er is behoefte in de stad Den Bosch arme(re) mensen te steunen door hen structureel verse groenten en klein fruit aan te bieden. Dit idee is van scholiere Dominique Villanueva, aangemeld bij de gemeente bij een innovatiewedstrijd. Het voorstel verdiende in 2013 de eerste prijs.
Inmiddels is de voedseltuin als concreet project gerealiseerd op initiatief van Stichting CCC ‘s-Hertogenbosch. Op 11 oktober 2014 is de tuin formeel geopend. De eerste oogst is in september afgeleverd bij de Voedselbank: 300 stevige, malse kroppen sla. Hierna volgde andijvie en prei. In november zijn diverse koolsoorten afgeleverd. Vanaf de start is slechts 1/4 van de tuin in gebruik genomen (als proef). Vanaf 2015 zal de gehele tuin worden gebruikt (bijna 1 hectare). Er is reeds een bijenhuis voor 15-20 bijenvolken. Alle opbrengsten (verse groeten, klein fruit en honing) zijn bedoeld voor de cliënten van de Voedselbank en van de Vincentiusvereniging.
De tuin is een professionele, biologische tuin, gerund door professionele vrijwilligers. Gesteund door mensen met ‘groene vingers’. Er is inmiddels een Stichting Voedseltuin Villanueva opgericht. De tuin kent naast de doelstelling productie ook andere doelen:
• versterken van samenwerking tussen partijen in stad en regio
• vergroten van cohesie in de wijken Deuteren en Kruiskamp
• verhogen van de biodiversiteit in het gebied grenzend aan de Ecologische Hoofd Structuur
• extra kansen bieden aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt
• ruimte bieden aan derden voor het verzorgen van educatieve sessies voor jong en oud op gebied van natuur, groen, tuinieren
• gelegenheid geven aan derden om op onze tuin sessies voor teams, groepen van bedrijven/organisaties te verzorgen.
Onlangs is een nieuw samenwerkingsverband gesloten tussen Imkerij De Linde, Imkerij ’t BijenOord en Voedseltuin Villanueva. Een prachtig initiatief waarbij toekomstig 600 gezinnen in Den Bosch kunnen beschikken over de heerlijke honing van beide imkers.

Imkerij ’t BijenOord